top of page

 Історична довідка

Відокремлений структурний підрозділ «Старобільський фаховий коледж Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля» - один з найстаріших аграрних закладів освіти України, здійснює свою  освітню діяльність за власними освітньо-професійними програмами, є правонаступником Відокремленого структурного підрозділу «Старобільський фаховий коледж Луганського національного  аграрного університету».

Його історія розпочинається в далекому 1892 році, коли у Старобільську було засноване ремісничо-механічне училище, яке давало робітничі професії слюсаря, токаря, столяра, коваля.

9-й корпус.jpg
Перший_корпус_ДНУ.jpg

У зв’язку з військовою агресією російської федерації  в Україні та небезпечними умовами праці для працівників, з метою збереження життя та здоров'я громадян України, а також створення безпечного освітнього середовища, відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 20.04.2022року №360 «Про тимчасове переміщення Луганського національного аграрного університету», Коледж та працівників було переміщено до м. Дніпро.

Відокремлений структурний підрозділ «Старобільський фаховий коледж Луганського національного аграрного університету» відновив свою освітню діяльність у місті Дніпро з 20.04.2022 року на базі Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара (Дніпропетровська область, місто Дніпро, проспект Гагаріна,72).

 

Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля у відповідності наказу МОН України від 16 грудня 2021 року №1381 «Про реорганізацію Луганського національного аграрного університету» виконав розпорядчі функції, провів реорганізаційні дії та перереєстрував коледж за новою адресою (Дніпропетровська область, місто Дніпро, проспект Гагаріна, 72). Відокремлений структурний підрозділ «Старобільський фаховий коледж Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля» (код ЄДРПОУ 44759297) є правонаступником Відокремленого структурного підрозділу «Старобільський фаховий коледж Луганського національного аграрного університету» (наказ МОН України від 16 грудня 2021 року №1381 «Про реорганізацію Луганського національного аграрного університету»).

Після зміни своєї назви, відповідно діючого законодавства, Відокремлений структурний підрозділ «Старобільський фаховий коледж Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля» з 01.04.2023 року працює у освітньому просторі Дніпропетровської області, завершив дії щодо упорядкування документації, переоформлення діючих ліцензій по підготовці фахових молодших бакалаврів, зміну відділення Державної казначейської служби (Соборний район м. Дніпро), податкової інспекції у Соборному районі м. Дніпро  та ліцензії на провадження освітньої діяльності за рівнем середньої освіти у Департаменті освіти і науки Дніпропетровської обласної державної адміністрації.

Сьогодні коледж -  сучасний освітній заклад, де здобувають освіту близько 500 студентів на денній та заочній формах навчання. Коледж готує фахівців для аграрного сектору економіки за спеціальностями:

211 «Ветеринарна медицина»;

204 «Технологія виробництва та переробки  продукції тваринництва»;

201 «Агрономія»;

208 «Агроінженерія»;

073 «Менеджмент».

Відтоді багато чого змінилось, не один раз освітній заклад проходив реорганізацію з метою подальшого удосконалення підготовки спеціалістів сільського господарства. В 1924 році у Старобільську була створена сільськогосподарська школа по підготовці спеціалістів сільського господарства - саме з цього року починається історія нашого коледжу.

В 1929 році ця школа перетворена в індустріальний технікум, а у 1931 році освітній заклад  став технікумом механізації сільського господарства з чотирирічним терміном навчання.

Після другої світової війни необхідно було відроджувати зруйновану країну, і в 1948 році у Старобільську з’явилась школа керівних кадрів колгоспів, яку в 1956 році ліквідували і був утворений,  шляхом з’єднання останньої з технікумом механізації, Старобільський сільськогосподарський технікум.

 

Питання забезпечення та підвищення якості підготовки фахівців є одним з найактуальніших всієї системи освіти держави. З цією метою в 1964 році на базі елітно-насіннєвого  господарства № 123 і Старобільського сільськогосподарського технікуму  був створений по суті новий навчальний заклад – Старобільський радгосп-технікум. В освітньому закладі удосконалювалась матеріальна база, змінилась географія розташування, створена нова навчальна база, побудований студентський учбовий комплекс, головний і лабораторний корпуси, гуртожитки, стадіон та інші об’єкти.

 

В 1998 році Старобільський радгосп-технікум  реорганізовано у Старобільський державний аграрний технікум і елітно насіннєве господарство «Роздольне».

 

У відповідності до наказу Міністерства аграрної політики України №583 від 28.10.2005 року, Старобільський державний аграрний технікум увійшов до складу Луганського національного аграрного університету із перейменуванням у Відокремлений підрозділ «Старобільський технікум Луганського національного аграрного університету».

 

Відповідно до наказів Міністерства освіти і науки України від 11.07.2017 року №1010 та від 24.01.2019 року №54 «Про структурні підрозділи Луганського національного аграрного університету» Відокремлений підрозділ «Старобільський технікум Луганського національного аграрного університету» перейменовано у Відокремлений структурний підрозділ «Старобільський коледж Луганського національного  аграрного університету».

 

Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України №756 від 04.06.2020 року «Про перейменування відокремлених структурних підрозділів Луганського національного  аграрного університету» Відокремлений структурний підрозділ «Старобільський  коледж Луганського національного  аграрного університету» перейменовано у Відокремлений структурний підрозділ «Старобільський фаховий коледж Луганського національного  аграрного університету».

 

Якщо перший випуск у 1897 році налічував 17 учнів, то тепер у коледжі близько 150 студентів кожного року здобувають спеціальності техніка-механіка, фельдшера ветеринарної медицини, організатора виробництва, технолога по виробництву і переробці продукції тваринництва, агронома.

 

За роки свого існування у коледжі підготовлено більше 23 тисяч кваліфікованих спеціалістів для агропромислового комплексу України.

герб2023.png

Відокремлений структурний підрозділ

"Старобільський фаховий коледж Східноукраїнського

національного університету імені Володимира Даля"

bottom of page